Som virksomhed kan det virke overvældende at navigere i de voksende krav til ansvarlig virksomhedsdrift. Det er vores oplevelse, at mange små- og mellemstore virksomheder, i forbindelse med bæredygtighedsrapportering, har mange spørgsmål og tvivl, særligt når det kommer til dobbelt væsentlighed. Hos ESG365 rådgiver vi dagligt SMV’er i bæredygtighedsrapportering, herunder dobbelt væsentlighed. I denne artikel vil vi give en introduktion til, hvad dobbelt væsentlighed er, og hvordan I som SMV kan bruge den som en positiv katalysator på jeres rejse med ESG.
Som SMV’er er du ikke underlagt CSRD-lovgivningen om bæredygtighedsrapportering og herunder dobbeltvæsentlighedsanalysen, men det kan være en stor fordel at forholde sig til dobbelt væsentlighed for at finde ud af, hvad der er mest væsentligt for jer at arbejde med, når det kommer til bæredygtighedsindsatser. Fordelen ved, at SMV’er ikke er direkte underlagt lovgivningen er, at man kan nøjes med at fokusere på de vigtigste principper fra dobbelt væsentlighed, og derfor er det ikke lige så ressourcekrævende, som hvis det var et lovkrav for SMV’er.
Hvad er dobbelt væsentlighed?
Dobbelt væsentlighed er, kort fortalt, en analyse og vurdering af de mest væsentlige bæredygtighedspunkter for den enkelte virksomhed at rapportere om. Den består af to perspektiver, som man vurderer væsentligheden ud fra:
- En finansiel væsentlighed som fokuserer på hvordan forhold indenfor bæredygtighed og omverdenen påvirker virksomheden finansielt. Det er altså f.eks. en vurdering af, om der kan ske nogle truende ændringer i omverdenen, som kan ses som en risiko. Det kan omvendt også være ting i omverdenen, der muliggør en bedre økonomisk performance.
- En påvirknings- og indvirkningsmæssig væsentlighed som fokuserer på hvordan virksomheden påvirker omverdenen. Det kan f.eks. være virksomhedens udledning af CO2 eller modsat et klimavenligt tiltag, som påvirker miljøet i en god retning.
Som beskrevet kan væsentlighederne både være positive og negative. Udover det kan de også være enten aktuelle eller potentielle.
Ved at kortlægge den dobbelte væsentlighed i en virksomhed kan man skærpe sit fokus på, hvor man har de største aftryk og potentialer – samt i hvilket omfang. Samtidig har man mulighed for at få overblik over, hvilke påvirkninger man selv laver, og hvilke der kommer udefra.
Hvornår skal vi forholde os til dobbelt væsentlighed?
Et ofte stillet spørgsmål hos SMV’er er hvornår i bæredygtighedsrapporteringsprocessen, det er relevant at forholde sig til dobbelt væsentlighed. Dette er noget vi hos ESG365 kan hjælpe med at lægge en strategi for. Vores primære anbefaling er, at man begynder med at fastlægge de grundlæggende ESG-oplysninger. Her kan man blandt andet tage udgangspunkt i den frivillige standard fra EU (Basismodulet). Herefter har man et godt grundlag og en forforståelse for ens virksomhed, som man kan bruge i arbejdet med dobbelt væsentlighed. ESG365 står også til rådighed med hjælp til at udarbejde dobbelt væsentlighedsvurderingen og vi anbefaler også, at man anvender Virksomhedsguidens guide til dette. Her tages der udgangspunkt i de mest centrale principper i en dobbelt væsentlighedsanalyse.
Efter at have arbejdet med dobbelt væsentlighed har man et stærkt grundlag for at kunne udarbejde en færdig bæredygtighedsrapport. Det giver et godt overblik over de væsentligste risici og muligheder i virksomheden og mulighed for, at man kan målrette sine bæredygtighedsindsatser på baggrund af disse. Man har højst sandsynligt opdaget nye aspekter ved virksomheden og kan bygge ovenpå de grundlæggende ESG-målepunkter med sine egne indsatser, som er relevante for ens fagområde.
Har I brug for hjælp til at komme i gang med bæredygtighedsrapportering – herunder dobbelt væsentlighed – så har ESG365 ekspertisen til at hjælpe jer. Læs mere her.
Artikel af Victoria Ørum, kommunikationsassistent, ESG365.