”Sæt strøm til din ESG-rapport” var temaet for Erhvervshus Sydjyllands formiddagsarrangement tirsdag d. 3. december. Arrangementet, målrettet sønderjyske virksomheder, som gerne ville blive klogere på ESG-rapportering, bød på spændende indsigter og inspiration. ESG365 var, sammen med tre andre softwarevirksomheder, inviteret, for at præsentere deres løsninger til dataindsamling. Det blev en formiddag præget af spændende sparring og nye samarbejdsmuligheder.
Arrangementet samlede omkring 20 deltagere fra forskellige virksomheder, som hver især befandt sig på forskellige stadier i deres arbejde med ESG-rapportering. Nogle var slet ikke gået i gang, mens andre allerede var godt i gang med processen. Deltagerne repræsenterede både større virksomheder underlagt lovkrav om rapportering, og små- og mellemstore virksomheder, der ikke er direkte forpligtet, men som oplever stigende krav og forventninger fra samarbejdspartnere, kunder og andre interessenter.
55% oplever barrierer ifm. ESG-rapportering
Projektleder fra Erhvervshus Sydjylland, Peter Lind, lagde ud med en introduktion – blandt andet til de forskellige muligheder man har for rådgivning og puljer hos Erhvervshusene, hvor man kan få tilskud. Han præsenterede også resultaterne fra en undersøgelse lavet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i 2023. Den viste blandt andet, at 55% af SMV’er oplever barrierer i arbejdet med og dokumentation af bæredygtighed og ESG. På baggrund af det, havde de inviteret ESG365 og tre andre virksomheder, som kan hjælpe virksomhederne med rapporteringen.
Lang vej endnu med ESG-rapportering
Udover ESG365 deltog virksomhederne E-SG.cloud, Verarca og BeWo for at præsentere deres forskellige softwareløsninger. De gav bud på, hvordan virksomheder kunne automatisere deres dataindsamling, og deltagerne kunne komme med spørgsmål i den forbindelse. Dialogen afslørede blandt andet virksomhedernes bekymringer og frustrationer over, at det stadig ikke er muligt at skaffe præcise tal på CO2-udledninger. På nuværende tidspunkt baserer man beregningerne på emissionsfaktorer, hvilket ofte ender som ”bedste mands bedste bud”. Et konkret eksempel kom fra en tekstilvirksomhed, hvor de forskellige materialer af tøj fortsat kun kan kategoriseres samlet som ”tekstil” i stedet for at specificeres efter materiale. Det understreger, at der stadig er lang vej igen og et stort udviklingspotentiale – selv for dem, der er specialiserede i at skabe løsningerne.
Efter oplægget blev ESG365 mødt af flere interesserede repræsentanter fra virksomheder, som havde stor interesse i et samarbejde og at benytte sig af softwaret.
Har I brug for hjælp til at komme i gang med ESG-rapportering, så har ESG365 ekspertisen til at hjælpe jer. Læs mere her.
Artikel af Victoria Ørum, kommunikationsassistent, ESG365.