Ord som bæredygtighed og ESG er efterhånden – og med god grund – på alles læber. Men stikker man et spadestik dybere, støder man hurtigt på en jungle af begreber og en jargon, der kan få selv de mest garvede til at rynke panden. Hos ESG365 har vi et mål om at gøre ESG mere overskueligt. Det skal være noget, alle kan forholde sig til. I denne artikel vil vi derfor, kort og godt, forsøge at skære gennem støjen og give dig et klart overblik over de vigtigste begreber indenfor ESG og bæredygtighed.
Bæredygtighed er et vidt begreb. Det blev globalt defineret i forbindelse med Brundlandrapporten, som blev udgivet i 1987 af Verdenskommissionen for miljø og udvikling. Heri lyder beskrivelsen af en bæredygtig udvikling således: ”… som opfylder de nuværende generationers behov uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare”. Begrebet dækker altså over, at man skal skabe en mere miljøvenlig og retfærdig verden – både nu og i fremtiden.
ESG er en opdeling af bæredygtighedsindsatser, som virksomheder kan arbejde med.
- E(nvironment) dækker over miljø og hvordan en virksomhed har en påvirkning herpå. Det kan f.eks. være CO2-udledning.
- S(ocial) dækker over det sociale i en virksomhed – det kan f.eks. være arbejdsforhold
- G(overnance) dækker over virksomhedens ledelse – det kan f.eks. være virksomhedskultur.
Bæredygtighedsrapportering er når en virksomhed rapporterer og offentliggør deres ESG-indsatser og dermed deres bæredygtighedsstrategi.
Klimaregnskab er en opgørelse over, hvor meget en virksomhed udleder af drivhusgasser.
CSR står for Corporate Social Responsibilityog handler om virksomheders forpligtelse til at tage samfundsansvar. En virksomhed skal aktivt arbejde på at skabe værdi for omverdenen.
SDG står for Sustainable Development Goals og dækker over de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som FN har vedtaget som et led i deres 2030-plan. Hos ESG365 kan vi hjælpe jer med at lave en bæredygtighedsrapport med udvalgte indsatser inspireret af FN’s verdensmål. Læs mere om det her.
CSRD står for Corporate Sustainability Reporting Directive, og er et EU-direktiv, der kræver, at alle store og børsnoterede virksomheder skal rapportere om ESG.
ESRS står for European Sustainability Reporting Standards og dækker over de fælles europæiske standarder, som alle virksomheder, omfattet af CSRD, skal rapportere efter. Læs mere om ESRS på Virksomhedsguiden.
SMV står for små- og mellemstore virksomheder. En SMV defineres primært ud fra at have under 250 ansatte. SMV’er er ikke underlagt CSRD-direktivet om at ESG-rapportere, men kan alligevel møde krav fra samarbejdspartnere, kunder og investorer om at levere oplysninger der relaterer sig til ESG. Hos ESG365 hjælper vi SMV’er med at bæredygtighedsrapportere med vores software, som er udviklet specielt til SMV-virksomheder.
VSME står for Voluntary Standards for Small and Medium Enterprises og dækker over nogle frivillige standarder, som EU har udarbejdet til SMV’ers bæredygtighedsrapportering. Standarderne er tilpasset SMV’ers ressourcer. Læs mere om VSME/frivillig standard på Virksomhedsguiden.
Due diligence handler om ansvarlig virksomhedsdrift. Som virksomhed skal man tage en grundig vurdering af sine potentielle risici i forhold til omverdenen og være beredt på at håndtere dem.
Emission er et andet ord for udledning. Det bruges ofte i sammenhæng med udledning af forurening – det kan f.eks. være udledning af drivhusgasser.
Emissionsfaktorer er en måde at kvantificere den miljømæssige konsekvens af en given aktivitet. Det bruges i et klimaregnskab og er et tal der angiver, hvor meget en aktivitet udleder af drivhusgasser. Alle elementer har en emissionsfaktor, som hele tiden ændrer sig.
Værdikæden dækker over alle de aktiviteter og processer der skal til, for at skabe og levere et produkt/service. Det dækker derfor også processer, som ikke foregår i egen virksomhed, men som foregår hos leverandører osv.
GHG-protokollen står for Greenhouse Gas Protocol og er en international standard, der bruges til at måle drivhusgasudledninger. Protokollen er delt op i Scope 1, 2 og 3.
Scope 1, 2 og 3 er kategorier, som virksomheder kan inddele deres udledninger i.
- Scope 1 er de direkte udledninger som kommer fra virksomhedens egne aktiviteter. Det kan f.eks. være brug af brændstof i firmabiler.
- Scope 2 er de indirekte udledninger fra den energi, som virksomheden køber. Det kan f.eks. være strøm, som kommer fra en energileverandør.
- Scope 3 er alle andre indirekte udledninger fra virksomhedens værdikæde. Det kan f.eks. være udledninger fra virksomhedens leverandører.
Dobbelt væsentlighed er en analyse og vurdering af de mest væsentlige bæredygtighedspunkter for den enkelte virksomhed at rapportere om. Væsentligheden vurderes ud fra to perspektiver: den finansielle væsentlighed og den påvirknings- og indvirkningsmæssige væsentlighed. Herved får man et overblik over, hvor virksomheden har de største aftryk og potentialer. Vi har skrevet en artikel om dobbelt væsentlighed for SMV’er. Læs den her.
Klimakompasset er et online værktøj, udviklet af Erhvervsstyrelsen og Energistyrelsen, til SMV’er som en hjælp til at lave et klimaregnskab. Det er baseret på principperne i GHG-protokollen. Når man har gjort data op i Klimakompasset, kan de tastes ind i ESG365’s software for at lave en færdig ESG-rapport. Find Klimakompasset her.
Virksomhedsguiden er en digital vejledningsplatform, som er udviklet af Erhvervsstyrelsen til alle virksomheder. Her er der masser af hjælp at finde om ESG, bæredygtighed og meget andet. Se mere her.
Greenwashing er misvisende markedsføring, hvor virksomheder forsøger at fremstå mere bæredygtige eller klimavenlige end de er. Man skal som virksomhed kunne dokumentere sin bæredygtighed ned til den mindste detalje. Læs mere om greenwashing på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside.
Er I stødt på begreber, som ikke er beskrevet her, så tøv ikke med at kontakte os – så vil vi gøre vores bedste for at forklare dem.
Har I brug for hjælp til at komme i gang med bæredygtighedsrapportering, så har ESG365 ekspertisen til at hjælpe jer. Læs mere her.