At udarbejde et klimaregnskab kan for mange virksomheder virke som en uoverskuelig opgave. Med utallige faktorer at tage højde for og en travl hverdag, kan opgaven synes kompleks og tidskrævende. Heldigvis er der hjælp at hente hos Klimakompasset, som er et gratis digitalt værktøj, Erhvervsstyrelsen stiller til rådighed for virksomheder. Værktøjet automatiserer ikke hele processen, men hjælper med at strukturere klimadata og beregninger. Hos ESG365 er Klimakompasset en integreret del af processen med at udarbejde en ESG-rapport.

Foto: Klimakompasset/Erhvervsstyrelsen

Klimakompasset er en del af Virksomhedsguiden, som bl.a. tilbyder økonomiske tilskud og kompetenceudvikling, og selv beskriver sig som en digital vejviser til virksomheder fra det offentlige. Virksomheder kan bruge værktøjet til at beregne deres CO₂-aftryk i henhold til GHG-protokollens Scope 1, 2 og 3. For at sikre præcise beregninger anvender Klimakompasset emissionsfaktorer udarbejdet og dokumenteret af Energistyrelsen.

I Klimakompasset arbejdes der ud fra fem hovedkategorier:

Når virksomheder indtaster data i Klimakompasset, omregnes det automatisk til CO₂-ækvivalenter baseret på emissionsfaktorerne. Dette gør det muligt at se klimaaftrykket fordelt på de forskellige kategorier samt samlet for Scope 1, 2 og 3. I Klimakompasset er det også muligt at omregne energiforbrug til det samlede energiforbrug i MWh.  

Inden man indtaster data i Klimakompasset, skal man naturligvis have indsamlet de relevante data. Det har Erhvervsstyrelsen lavet en inspirationsguide til hvordan man kan komme godt i gang med, som du kan læse her.

Når man har udregnet sit klimaregnskab, er der en lang række muligheder for at arbejde videre med det. Bl.a:

Mange nye tiltag for Klimakompasset- og flere på vej

Klimakompasset er under konstant udvikling og forbedring. For nylig blev det gjort muligt at kunne sætte sine årlige klimaregnskaber op overfor hinanden og derved få et overblik over, hvordan klimaaftrykket udvikler sig over tid – eller man kan sætte to forskellige enheder i virksomheder (f.eks. to forskellige produktionsenheder) op imod hinanden og se forskellen på deres udvikling.

Som noget nyt har man også gjort det muligt at man kan dele sin klimaberegning med en tredjepart. Man inviterer ganske enkelt en virksomhed gennem deres CVR-nummer. Det kunne f.eks. være i forbindelse med en sparring med ESG365, hvor man kan give os adgang til klimaregnskabet.

Erhvervsstyrelsen har meldt en række kommende tiltag ud for Klimakompasset. På nuværende tidspunkt er det kun muligt at logge ind gennem MitID, hvilket begrænser brugerne til danske virksomheder. Her arbejdes der dog på at gøre det nemmere at logge ind på Klimakompasset, så udenlandske virksomheder (f.eks. dattervirksomheder) også vil kunne logge ind og arbejde i værktøjet.

Stor hjælp til ESG-rapportering

I løbet af februar bliver der også mulighed for at opstille datapunkter, som flugter med de datakrav og ESG-nøgletal, der er til virksomheder. Det er blandt andet VSME-kravene fra EU, som du kan læse mere om her.

Hos ESG365 er Klimakompasset en integreret del af processen med at lave bæredygtighedsrapporter. Vi anbefaler, at virksomheder med under 100 medarbejdere bruger Erhvervsstyrelsens Klimakompas til at komme i gang med at indhente miljødata. Efter beregning i Klimakompasset kan data overføres til ESG365 for videre arbejde med ESG-rapportering.  

Har I brug for hjælp til at komme i gang med bæredygtighedsrapportering, så har ESG365 ekspertisen til at hjælpe jer. Læs mere her.

Artikel af Victoria Ørum, kommunikationsansvarlig, ESG365.