Når vi taler om ESG og bæredygtighed falder samtalen hurtigt hen på grøn omstilling og nedbringelsen af CO2-udledninger. Men det er kun én brik i det store puslespil. Mens E’et adresserer miljø og klima og G’et handler om ledelse, handler S’et om de sociale forhold i en virksomhed – et bredt aspekt, som flere og flere får øjnene op for og som kun bliver mere og mere relevant at fokusere på. Hvordan virksomheder behandler alle deres medarbejdere, sikrer ligestilling og støtter lokalsamfund, er nemlig mindst lige så vigtigt for bæredygtighedsarbejdet i virksomheden som CO2-regnskabet.

S står for social og handler om den menneskelige del af bæredygtighed. S’et indebærer virksomhedens egen arbejdsstyrke (S1), de ansatte i værdikæden (S2), berørte lokalsamfund (S3) samt forbrugere og slutbrugere (S4). Som virksomhed har man en stor indvirkning på mennesker – både egne ansatte, men også ansatte i værdikæden, kunder og det lokalsamfund, man er en del af. Det er et stort ansvar, men det er vigtigt at sikre sig, at man ikke bryder nogle menneskerettigheder – hverken direkte eller indirekte. Eksempler på målepunkter kan være medarbejdertilfredshed, mindsteløn, sygefravær, antal ansatte, kønsfordeling, lønforskelle, arbejdsforhold og arbejdsulykker. På videnshuset CABI’s hjemmeside kan du læse meget mere om S’et i ESG i deres ESG-ordbog.

Stigende krav til ESG

Selvom små- og mellemstore virksomheder ikke er juridisk forpligtede til at rapportere om ESG, møder de alligevel stigende krav om rapportering fra samarbejdspartnere, investorer, kunder, potentielle ansatte mv. Disse aktører lægger vægt på stigende transparens, hvilket gør det nødvendigt for virksomheder at forholde sig til ESG-principperne.

Mange fordele ved at huske S’et i ESG

At interessere sig for S-aspektet i ESG giver ikke kun mulighed for at imødekomme omverdenens krav, men åbner også døren for en række forretningsmæssige fordele. Ved at øge sit fokus på sociale værdier som medarbejdertrivsel, diversitet og arbejdsforhold kan virksomheder styrke deres konkurrenceevne, opbygge en stærkere employer branding og opnå mere loyale kunder og ansatte. Tilfredse medarbejdere og kunder øger produktiviteten og det kan i sidste ende vise sig positivt i virksomhedens omsætning og bundlinje. Hos unge jobsøgende ses også en stigende tendens til at lægge vægt på bæredygtighed, ligestilling og gode arbejdsvilkår og dermed gøres virksomheden også langt mere attraktiv, når det kommer til rekruttering af nye medarbejdere.

Selvom S’et nogle gange drukner i en ESG-retorik præget af den grønne omstilling og CO2-reduktion, spiller det sociale aspekt også en afgørende rolle for virksomhedernes udvikling og værdiskabelse. Det er vigtigt med et stærkt, internt fundament præget af medarbejdertrivsel og loyalitet. Derfor er S’et ikke bare et supplement til E og G, men en central drivkraft for virksomhedens fremdrift.

Som virksomhed har I mange muligheder for at søge hjælp og rådgivning om ESG. Hos ESG365 er vi specialiserede i at rådgive jer og hjælpe jer med ESG-rapporteringen. Udover det kan I også søge hjælp hos Erhvervshusene og videnshuset CABI, som arbejder målrettet på at fremme et socialt ansvarligt arbejdsmarked.

Artikel af Victoria Ørum, kommunikationsassistent, ESG365.