”ESG skal ses som en værdiskabelse frem for en byrdepræget øvelse i virksomheden”. Sådan lød hovedbudskabet, da ESG365 onsdag d. 30. oktober var draget nordpå til Aalborg for at deltage i konferencen ”SMV’ernes ESG-rapportering”, som var arrangeret af UN Global Compact Network Denmark og FSR – Danske Revisorer. Revisionsfirmaet Beierholm lagde hus til konferencen på deres hovedkontor, hvor 130 deltagere, som alle ønskede at lære mere om ESG-rapportering for små- og mellemstore virksomheder (SMV), blev budt velkommen i den ikoniske kuppelsal.
Da klokken blev lidt over 12 og deltagerne havde fundet sig til rette med lidt godt til ganen, bød arrangørerne velkommen. Sara Krüger Falk, direktør hos UN Global Compact Network Denmark, og Camilla Hesselby, vicedirektør hos FSR – Danske Revisorer indledte og gav derefter ordet videre til Erhvervsstyrelsens direktør, Katrine Winding. Hun åbnede dagens program med et indlæg om kommende lovgivning og fokus på reel forankring af bæredygtighedsarbejdet i SMV’er. Winding opfordrede til at fokusere på de områder, der skaber reel værdi for den enkelte virksomhed, og mindede om, at det ikke skal være perfekt udført – ESG skal bruges som omstilling til en mere bæredygtig virksomhed. Hun tilrådede desuden virksomhederne til at søge hjælp gennem Erhvervsstyrelsens digitale værktøjer og skabeloner, som sikrer, at man kun bruger tid og ressourcer på at finde de data, som egentlig er vigtige. En sidste opfordring fra hende var at søge rådgivning til ESG-rapportering fra det private marked. Der kan blandt andet søges hjælp og rådgivning hos ESG365, hvis software er bygget med afsæt i Erhvervsstyrelsens skabeloner.
Brug kundekrav til værdiskabelse
Katrine Windings indlæg blev afløst af en paneldebat mellem Business Development Director hos Mekoprint; Alex Laursen, Sustainability & Compliance Specialist hos Kentaur; Katja Kristensen, og Marketing Manager & Sustainable Business Development hos Dansk Wilton; Katja Kristensen. Her gik snakken på, hvordan man bruger kundekrav og compliance til værdiskabelse og som en strategisk fordel. Selvom arbejdet med ESG kan være svært at finde ressourcer til hos en SMV, så kan prioriteringen af det resultere i mange strategiske fordele for virksomheden, herunder særligt en øget indsigt i egen forretning og værdikæde. Det kan også give et nyt perspektiv at vende det om – for hvad sker der, hvis man som virksomhed ikke begynder at vende blikket mod ESG? Det vil også føre til omkostninger og tab af kunder, som i stigende grad prioriterer at handle med gode ESG-profiler.
Fremtidens ESG-trends hos SMV’er
Efter en kort pause blev endnu en paneldebat indledt – denne gang med fokus på fremtidens ESG-trends. Debatten var mellem Founder af Fossflakes; Adam Foss, Head of Business Development & Brand hos HORN Bordplader; Anna Kathrine Ahler Karkov og VP Sustainability hos PanzerGlass A/S; Heather Louise Madsen. Paneldeltagerne delte ud af erfaringer og kunne blandt andet konkludere, at der stadig er lang vej endnu ved B2C-kunder, som fortsat i høj grad fokuserer på pris og holdbarhed. Dog er der på B2B-markedet en stigende værdiskabelse i ESG. Samtidig lød der også en opfordring til, at man i fremtiden vil kunne tiltrække nye medarbejdere med en god ESG-profil. Det er godt at være på forkant ved at kunne noget ”ekstra” som virksomhed i form af en bevidsthed om ansvarlighed og bæredygtighed.
Hvad kan en SMV vinde ved ESG-rapportering?
Arrangørerne Sara Krüger Falk og Camilla Hesselby tog ordet, og indledte en konstruktiv snak om, hvordan man kan bruge rapporteringen til at skabe værdi og bæredygtig omstilling i virksomheden. De fremhævede først og fremmest konkrete fordele ved at lave bæredygtighedsrapportering: For eksempel tilbyder flere banker bedre låneforhold til virksomheder med en stærk ESG-profil. Man vil helt naturligt også lære sin virksomhed bedre at kende og kunne undgå eventuelle ”shitstorms” i medierne ved at være proaktiv. Bæredygtighedsrapportering gør det også muligt at tage ansvar og være på forkant, når man modtager omfattende ”code of conduct”-spørgeskemaer fra kunder. I den forbindelse blev der opfordret til, at virksomheder, efter at have etableret deres ESG-standarder, overvejer SBT (Science-Based Targets), som understøtter de globale klimamål. Det kan samtidig styrke relationer til kunder uden for EU.
Krüger Falk og Hesselby afsluttede med spørgsmålet ”Hvad kan man vinde?”. Svaret er enkelt: Man bliver i feltet og skaber bedre grundlag for solide, forretningsmæssige beslutninger gennem dataindsamling. Og så fører et øget fokus på bæredygtighed ganske enkelt til en bedre verden.
I dybden i to breakout-sessioner
Konferencen blev efterfølgende delt i to breakout-sessioner, hvor deltagerne på forhånd havde valgt den session, der bedst passede til deres interesser.
Første breakout-session handlede om SMV’ers arbejde med væsentlighed og blev faciliteret af Palle Moldrup Thomsen, som er partner i Beierholm Bæredygtighed. Her præsenterede en medarbejder fra Skov A/S hvordan de har arbejdet med væsentlighed og dobbelt væsentlighedsanalyse. Selvom en dobbelt væsentlighedsanalyse ikke er et krav hos SMV blev der lagt vægt på, at det kan være en fordel og første skridt til at få fokus på forretning. Ved sessionen blev der også løftet sløret for ændringer i de frivillige standarder, som vi formentligt vil kende bedre til i foråret 2025. Dette vil ESG365 også gå i dybden med, og melde mere ud omkring.
Den anden breakout-session fokuserede på rapportering, dataindsamling og forankring af bæredygtighed i organisationen. Mette Toftegaard Rasmussen og Mia Walde fra revisionsfirmaet BDO delte deres erfaringer med bæredygtighedsrapportering sammen med en repræsentant fra hotelkæden Comwell. Her rådede de virksomheder til at bruge energi på at træffe velovervejede valg, som er relevante for deres strategi og som de kan stå på mål for. Det er ikke altid de mest logiske valg, som er de mest rigtige i forhold til ESG-rapporten. En anden vigtig pointe var, at ESG ikke kun handler om miljø, men f.eks. også i høj grad om medarbejderne; hvis medarbejderne ikke ser værdien i initiativerne, vil omstillingen ikke lykkes. Oplægsholderne sluttede af med budskabet om, at ESG er en kontinuerlig proces og ikke et projekt, der har en endelig afslutning.
Hovedbudskaber fra konferencen om ESG til SMV
Efter en dag med mange indtryk og bidrag i den aktuelle samtale om SMV’ers bæredygtighedsrapportering stod disse hovedbudskaber klart:
Når det kommer til ESG skal vi fjerne fokus fra uoverskuelige databokse og byrdeprægede opgaver til, hvordan man gennem ESG-rapportering kan skabe reel værdi og en bæredygtig omstilling i virksomheden. Ved at gå i gang nu, kommer man på forkant, skaber bedre arbejdspladser og sikrer sig på fremtidens marked, fordi man skaber transparens for kunder og samarbejdspartnere.
ESG-rapporteringen skal ikke være perfekt. Det er en læringsproces og det handler bare om at komme i gang. Hvert skridt i en mere bæredygtig retning bidrager til virksomhedens udvikling hjælper med at identificere områder, hvor der kan forbedres.
Som virksomhed kan man med fordel læne sig op ad den frivillige standard (VSME) og søge hjælp hos Erhvervsstyrelsens digitale værktøjer og skabeloner i Virksomhedsguiden. Samtidig er der en klar opfordring til, at man som virksomhed søger hjælp og rådgivning på det private marked. Så er man sikret en god og lærerig ESG-rejse.
Har I brug for hjælp til at komme i gang med bæredygtighedsrapportering, så har ESG365 ekspertisen til at hjælpe jer. Læs mere her.
Artikel af Victoria Ørum, kommunikationsassistent, ESG365