Hvem vil ikke arbejde i en virksomhed, som tager socialt ansvar? En væsentlig faktor for at en virksomhed og arbejdsplads kan fungere og opnå succes, er inklusion og at have tilfredse medarbejdere, som får mulighed for at opnå deres fulde potentiale. Selvom det ikke er et decideret målepunkt fra EU, så er det vigtigt, at vi måler på inklusion i virksomheden.
Inklusion handler om mange sociale aspekter i virksomheden. Det handler i høj grad om at værne om virksomhedens medarbejdere og deres trivsel, så de undgår at blive fysisk eller psykisk nedslidte. Det første skridt er at skabe en åben dialog mellem ledelse og ansatte om deres behov. Nogen har det måske bedre ved at have en hjemmearbejdsdag i ny og næ, mens andre måske har et stort ønske om at have mulighed for at udvikle sig gennem forskellige kurser eller workshops. Alle mennesker er forskellige, og ved at imødekomme den enkeltes behov øger I medarbejdertilfredsheden i virksomheden og sandsynligvis også produktiviteten. Det er ganske enkelt en win-win-situation.
Inklusion er rekruttering af udsatte i virksomheden
Et andet aspekt af virksomhedens sociale ansvar og inklusion er rekrutteringen af udsatte medarbejdere. Ordet “udsat” kan lyde negativt, men det handler i virkeligheden om mennesker, der endnu ikke har fået chancen for at vise deres potentiale. Det kan blandt andet være ledige fra kanten af arbejdsmarkedet (f.eks. folk med handicap/funktionsnedsættelse, udsatte unge, langtidsledige, fleksjobbere, mm.). Det kan også være neurodivergente mennesker med diagnoser som ADHD, autisme, mm. Fælles for disse medarbejdere er, at de kan have visse behov for at kunne fungere på en arbejdsplads. Ved at imødekomme deres behov gennem inklusion, fleksibilitet og dialog, åbner I op for, at de kan bidrage med nye evner og perspektiver på arbejdspladsen.
Få hjælp til inklusion i jeres virksomhed
Men hvordan forbedrer I så i praksis virksomhedens sociale ansvar? Videnshuset Cabi tilbyder blandt andet redskaber til dette. Du kan finde deres værktøjer her.
Med ESG365’s software kan I gøre jeres ESG-rapport mere personlig ved at vælge indsatser inspireret af FN’s verdensmål. Det kan der ses et eksempel på i vores demorapport her, hvor et delmål er at ansætte flere unge på arbejdspladsen, inspireret af Verdensmål 8.6: Hjælp unge i arbejde, uddannelse og praktik.
At tage socialt ansvar er ikke bare til gavn for samfundet – det giver også stolte medarbejdere og en virksomhed med et stærkere sammenhold. Når I skaber plads til inklusion og imødekommer de forskelliges behov, får I både gladere ansatte og nye måder at tænke på ind i virksomheden. Det er ganske enkelt: Alle vil gerne arbejde i en virksomhed, som tager socialt ansvar.
Har I brug for hjælp til at komme i gang med bæredygtighedsrapportering, så har ESG365 ekspertisen til at hjælpe jer. Læs mere her.
Artikel af Victoria Ørum, kommunikationsassistent, ESG365.