26. februar fremsatte EU deres såkaldte Omnibus-forslag, der skal mindske virksomhedernes rapporteringsbyrde. Det er et omfattende forslag, som – hvis det gennemføres – vil betyde, at omkring 2000 danske virksomheder fritages fra lovmæssigt at skulle rapportere om bæredygtighed. Selvom det letter presset for mange virksomheder – både med under og over 250 medarbejdere – er det stadig en god idé at opretholde ambitionsniveauet og forholde sig til VSME, som nu bliver relevant for mange flere virksomheder.
Omnibus-forslaget fra EU er opdelt i to overordnede forslag:
- Tidsfristerne udskydes for selskaber, der efter de gældende regler, skulle rapportere første gang i 2025 eller 2026. De skal nu først rapportere for regnskabsår fra den 1. januar 2027.
- Detaljerede og omfattende ændringer af CSRD, CS3D, EU-taksonomien og CBAM. I denne artikel vil fokus være på ændring af CSRD, men du kan læse mere om de øvrige ændringer hos Dansk Industri her.
Langt færre omfattes af CSRD
Den mest markante ændring i CSRD er forhøjelsen af størrelsesgrænsen, så kravene hæves fra virksomheder med over 250 ansatte til fremover at gælde for virksomheder med mere end 1000 medarbejdere og enten en omsætning på mere end 50 mio. euro eller en balancesum på mere end 25 mio. euro. Det betyder, at antallet af virksomheder der omfattes af CSRD vil blive reduceret med omkring 80% i EU. Hvornår det potentielt vil blive vedtaget og de tekniske detaljer om Omnibus-forslaget kan læses hos Dansk Industri her.
VSME bliver relevant for flere
Alt dette betyder, at VSME-standarden, som vi hos ESG65 beskæftiger os med, bliver relevant for alle virksomheder med op til 1000 medarbejdere. EU-kommissionen har, i forbindelse med Omnibus-forslaget, foreslået, at virksomheder, der hidtil har været omfattet af CSRD, men ikke længere er, kan benytte sig af VSME i stedet. Samtidig vil de udstede en forordning, der skal sikre, at store virksomheder og banker ikke kan anmode virksomheder med under 1000 medarbejdere om oplysninger, der ikke er i VSME-standarden (undtagen oplysninger, der normalt deles i den pågældende sektor). Det nye forslag betyder altså, at blot 200 danske virksomheder skal rapportere lovgivningsmæssigt, og i fremtiden kan alle virksomheder med under 1000 medarbejdere bruge VSME-standarden.
Der er altså fjernet et væsentligt pres fra mange virksomheders skuldre med det nye forslag, men selvom farten tages lidt af ESG-toget, er det stadig en god idé at komme i gang med VSME. Forretningsmæssigt vil det være en fordel at have styr på sine VSME-datapunkter, da virksomhederne, der stadig er underlagt CSRD, som nævnt skal holde sig indenfor VSME-standarden, når de efterspørger data. Hos ESG365 er vores erfaring, at det er godt at få lagt en plan og begynde med basismodulet og senere hen kigge på det udvidede modul.
Hos ESG365 skaber det glæde, at vores software og rådgivning nu vil være relevant for langt flere virksomheder, og at en lang række virksomheder samtidig kan slippe lidt af byrden.
Har I brug for hjælp til at komme i gang med bæredygtighedsrapportering og VSME – og har I spørgsmål til Omnibus-forslaget, så har ESG365 ekspertisen til at hjælpe jer.
Artikel af Victoria Ørum, kommunikationsansvarlig, ESG365.