Når man skal udarbejde en ESG-rapport, kan det være en god idé at dele processen op i mindre dele – ellers kan det hurtigt virke som en uoverskuelig proces. Hos ESG365 har vi udviklet en klar og struktureret plan, der guider jer gennem hver fase af jeres ESG-rapport, så processen bliver både overskuelig og valid.

Trin 1: Brug Klimakompasset til klimadata i jeres ESG-rapport

Med Klimakompasset, som er udarbejdet af Erhvervsstyrelsen, kan I udregne jeres klimadata (Scope 1, 2 og 3) og klimaaftryk ud fra anerkendte emissionsfaktorer, som er indsamlet, udarbejdet og dokumenteret af Energistyrelsen. Værktøjet er gratis at bruge og er under konstant udvikling og optimering. Klimakompasset er en integreret del af processen med at udarbejde en ESG-rapport hos ESG365. Vi anbefaler, at I udregner jeres klimadata i Klimakompasset og herefter indtaster jeres data i vores software.

Vi har skrevet en artikel om Klimakompasset, hvor du kan læse mere om værktøjet og dets funktioner.

Trin 2: Udarbejd VSME-basismodulet og dan grundlaget for rapporten

Når I har opgjort jeres klimadata i Klimakompasset, er næste trin, at gå i gang med at udfylde jeres ESG-rapport. Med ESG365-softwaren kan I nemt udfylde et basismodul i henhold til EU’s nye, frivillige standard, VSME. Basismodulet dækker over generelle oplysninger om virksomheden og E-, S- og G-data som energi, – vand- og ressourceforbrug samt oplysninger om arbejdsstyrken og eventuelle domme for korruption/bestikkelse. Datapunkterne i basismodulet er derfor forholdsvis overkommelige at fremskaffe.  

Vi har afholdt et webinar om den nye VSME-standard, som du kan få adgang til her.

Trin 3: Byg på jeres ESG-rapport med Business partner – et udvidet modul af VSME

Når Basismodulet er dækket, har I et godt grundlag til at arbejde videre med det udvidede modul, som hos ESG365 kaldes Business partner. Det tilnavn kommer af, at det udvidede modul er særligt anvendeligt ved kundeforespørgsler (due diligence). I det udvidede modul kræves der også oplysninger om Scope 3-emissioner. Udover det, er mange af datakravene til jeres ESG-rapport en uddybning af det, I har udfyldt i basismodulet. I vores webinar fortæller vi også om det udvidede modul.

Trin 4: Vis, hvad I står for med egne bæredygtighedsindsatser, politikker, mærkninger mm.

Ofte har man, i de forskellige brancher, særlige og specifikke dagsordener, når det kommer til bæredygtighed. Jeres unikke og eventuelt branchespecifikke indsatser bør også komme til udtryk i jeres ESG-rapport. Derfor kan I hos ESG365 sidst i rapporteringsprocessen inkludere særlige politikker eller mærkningsordninger, I har i virksomheden. Det er også muligt at udvælge specifikke indsatser ud fra FN’s 17 Verdensmål og de 169 delmål. Det giver en rig mulighed for at skabe en helt individuel ESG-rapport, som udstråler jeres personlige dagsorden.

ESG365 tilbyder blandt andet en workshop, hvor I kan knytte jeres processer til FN’s Verdensmål og inkludere dem i jeres rapport. Læs mere om vores ydelser her.

Har I brug for hjælp til at komme i gang med jeres ESG-rapport, så har ESG365 ekspertisen til at hjælpe jer. 

Artikel af Victoria Ørum, kommunikationsansvarlig, ESG365.