I en tid, hvor bæredygtighed ikke længere er et valg, men en nødvendighed, nærmer vi os en endelig vedtagelse af en frivillig ESG-rapporteringsstandard, som er målrettet alle små- og mellemstore virksomheder. Den såkaldte VSME-standard er udarbejdet af EU-kommissionens tekniske rådgivningsorgan, EFRAG, og overleveres den 20. december 2024 til endelig godkendelse hos EU-kommissionen.

Selvom det kun er store, børsnoterede virksomheder og/eller virksomheder med over 250 medarbejdere, der er lovmæssigt forpligtede til at lave ESG-rapportering, møder de små- og mellemstore virksomheder i stigende grad pres fra forretningspartnere om at levere bæredygtighedsdata. Dette kan være en tung byrde for SMV’er, som ofte må bruge mange ressourcer på navigere i komplekse spørgeskemaer og ukoordinerede dataanmodninger. Netop denne byrde ønsker EFRAG at mindske ved at skabe den fælles VSME-standard med standardiserede bæredygtighedsoplysninger. Målet er samtidig at lette SMV’ernes overgang til en mere bæredygtig økonomi.

Ændringer i oprindelig plan om VSME

EFRAG udgav, først på året, det første udkast til VSME-standarden og den er sidenhen, på baggrund af feedback fra forskellige interessenter, blevet revideret og gjort væsentligt mindre komplekst.

Først og fremmest er standarden gået fra at indeholde tre moduler til nu kun at bestå af to; nemlig et basismodul og et udvidet modul (Comprehensive module). Det tredje modul der, i de første udkast, blev kaldt ”Narratives” er nedlagt, fordi det lagde op til, at man i sin rapport skulle udarbejde mere dybdegående beskrivelser af sit bæredygtighedsarbejde, og her vurderede man, at det kunne blive for ressourcekrævende. Mange af punkterne fra ”Narratives” er dog flyttet over til de resterende moduler – særligt til det udvidede.

En anden ændring er beslutningen om at fjerne dobbeltvæsentlighedsanalysen, som man tidligere skulle lave inden man kunne gå videre til de udvidede moduler. Mange virksomheder oplevede det som for ressourcekrævende, og derfor har man valgt at fjerne det fra VSME-standarden. Der er dog stadig elementer af dobbeltvæsentlighedsanalysen, da nogle af målepunkterne er markeret med ”If applicable” og det her forventes, at man selv vurderer om målepunktet er relevant for virksomheden at rapportere om, for at give det rigtige billede af sin virksomhed.

Indholdet i VSME

Standarden er udarbejdet således at basismodulet er obligatorisk at indrapportere og det udvidede modul er et tilvalg, hvis man ønsker at lave en mere dybdegående rapport. Her er der også mulighed for at udvælge enkelte målepunkter i det udvidede mål – alt efter hvad man finder relevant for virksomheden.

Basismodulet indeholder 11 målepunkter fordelt på miljø (E), sociale forhold (S) og governance (G), hvor virksomhederne skal levere forholdsvis enkle oplysninger. Inden for miljø måles der blandt andet på CO2-udledning (scope 1 og 2), affaldshåndtering og forurening. For sociale forhold fokuseres der på forhold som kønsdiversitet, sikkerhed, overenskomster og uddannelse. Governance-delen, som fylder mindst, ser primært på, om virksomheden har modtaget bøder eller domme for overtrædelser af love og retningslinjer.

Hvis man, som virksomhed, er begyndt at modtage dataforespørgsler fra forretningspartnere, anbefales det i standarden, at man også inddrager det udvidede modul i sin rapport. Her kigger man mere ud i værdikæden og er mere virksomhedsspecifik. Indledende går man i dybden med virksomhedens strategi og forretningsmodel. Inden for miljø kan man blandt andet kigge på virksomhedens mål for at reducere CO2-udledning. Ved de sociale forhold går man mere i dybden med virksomhedens arbejdsstyrke og kigger også mere ud i værdikæden i forhold til overholdelse af menneskerettigheder mm. Inden for governance kigger man på den specifikke sektor og indtægterne heri samt kønsdiversitet i ledelsen.

På grund af muligheden for at vælge til og fra og vurdere hvilke målepunkter der er relevante ud fra ”If applicable” kan virksomhederne målrette deres rapporter efter deres specifikke sektorer.

VSME forventes vedtaget til sommer

Det forventes, at VSME-standarden bliver vedtaget af EU-kommissionen til sommer og man regner ikke med, at der vil ske store ændringer i standardens indhold. EFRAG har meldt ud, at de i løbet af 2025 vil igangsætte flere initiativer, som skal gøre det lettere for SMV’er at komme i gang med VSME.

Læs mere om VSME her.

Hos ESG365 er vi allerede i fuld gang med at opdatere vores software til den nye standard. Det vil I høre meget mere om i starten af 2025. Har I brug for hjælp til at komme i gang med bæredygtighedsrapportering, så har ESG365 ekspertisen til at hjælpe jer. Læs mere her.

Artikel af Victoria Ørum, kommunikationsassistent, ESG365.